Auteclàssic

Auteclàssic”(Sony Music, 2009). Vint-i-cinc anys després que Luis Eduardo Aute traduís al castellà les lletres del disc “Inesperat”, Joan Isaac ha volgut traduir a la seva llengua les emocions que existeixen en les cançons d’Aute. 

Són 12 cançons, algunes molt populars i d’altres no tant. Temes com l’amor, la mort, la soledat, o el sexe s’evoquen en aquest disc, i en la seva opinió són àmbits que giren entorn a les qüestions més primitives de l’ésser humà, amb les que coincideix amb l’Aute.  

“Em sento molt a prop d’ell des de sempre, tant en concepte de vida com d’estètica i temàtica de les cançons. És un dels artistes que més admiro per la seva gran coherència, fora de modes, que amb els temps que corren és difícil. A Joies robades ell hi va participar amb un parell de cançons, La bellesa i Una de dues, però abans ja havíem col·laborat. És un tio extraordinari, absolutament assequible i terriblement generós, perquè s’ha de ser generós per fer una cosa com el que ha fet en aquest disc. I que un festival com Peralada tingui la sensibilitat de recolzar projectes com aquest em sembla magnífic.

Són les cançons de l’Aute amb què em sento més identificat. Ell em pertany molt personalment, m’hi trobo molt còmode i aquesta trilogia de l’amor, la mort i el sexe són tres coses que jo també tinc molt arrelades. Versionar les cançons m’ha costat molt, però interpretar-les no m’ha costat gens perquè tot el que diu ho sento dins meu. És part de la banda sonora de la meva vida.” 

La traducció de les lletres d'Aute l'ha feta Miquel Pujadó i el mateix Joan Isaac, el qual afirma: «Ha estat una feina d'orfebreria de dos anys i mig. Aute és un poeta i, per tant, calia traduir-lo amb un gran respecte. On jo, amb la llengua, no arribava, ho feia Pujadó, que amb el seu disc amb cançons de Brassens ja va més que demostrar la seva vàlua.»

El Punt Barcelona 14-08-2009 Pàgina 27

Auteclàssic. Joan Isaac & Luis Eduardo Aute (Sony Music, 2009) 

1. D’alguna manera

2. Les quatre i deu

3. Passava per aquí

4. La bellesa

5. Dos o tres segons de tendresa

6. Autotango del cantautor

7. Tornar-te a veure

8. Giralluna

9. Una de dues

10. Sento que te’n vas i et perdo

11. Cine, cine

12. A l’alba

Només obrir el disc ens trobem amb una cita: “Abans de tot, la bellesa”. Com havia comentat en una entrevista, la bellesa per Joan Isaac, és l’harmonia, la tranquil·litat, la calma…Quan versiones cançons molt conegudes has de fer-lo molt bé. I Joan Isaac ho sap, per això podríem dir que aquestes cançons podrien haver-hi estat escrites originàriament en català.

El disc està fet amb el concepte musical de piano i quartet de corda, concepte clàssic de música de cambra interpretada al segle XXI.